Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Februarie 2014 | 11:14
Biroul pentru Relaţii Interetnice a elaborat un proiect pentru migranţi
Biroul pentru Relaţii Interetnice a lansat, zilele trecute, proiectul „Back2Moldova”, program orientat spre dezvoltarea relaţiilor calitative cu cetăţenii moldoveni de peste hotare, care au intenţia de a reveni definitiv sau temporar în patrie.
Prezentarea proiectului „Back2Moldova” pune accentul pe trei obiective: Personal Project, adică identificarea, lansarea și promovarea proiectelor personale ale migranților, implementate în Republica Moldova; Knowledge Hub - crearea unor medii optime pentru a asigura transferul de cunoștințe spre țara de origine; Returning Kit - identificarea necesităților celor reîntorși în Republica Moldova și crearea unui portal de informații și instrumente ce i-ar ajuta să gestioneze rapid temele administrative și de reintegrare în societatea din țara de origine, cât și depistarea noilor modalități de informare a migranților în țărilor de destinație.

„Mă bucur că, în ultimii ani, s-a schimbat modalitatea de a vedea diaspora. În același timp, și reprezentanții diasporei și-au schimbat atitudinea față de țara de origine. Guvernarea actuală vede destul de clar starea de lucruri, astfel că migranții, inclusiv prin intermediul proiectului „Back2Moldova”, sunt încurajați să revină acasă fiind încadrați în diverse acțiuni și proiecte”, a menționat Olga Coptu, coordonatoarea proiectului „Back2Moldova”.„Veniți acasă, dragi moldoveni!”, astfel a sunat imboldul venit din partea Valentinei Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În cadrul discursului său, ministrul Muncii a subliniat importanța migraților. „Le mulțumesc moldovenilor care au reușit să se afirme,  fiind peste hotare, căci oriunde am avut ocazia să fiu, am auzit de conaționalii noștri doar lucruri frumoase, că au contribuit la dezvoltarea orașelor, la consolidarea capacităților unor țări, că au ajutat familii, fiindu-le aproape în cele mai grele momente. De asemenea, moldovenii stabiliți peste hotare și-au adus aportul la dezvoltarea economică a țării, deoarece banii trimiși de ei au dezvoltat Republica Moldova. Or, remitențele constituie o sursă mare de venit pentru economia țării”, a declarat Valentina Buliga.Și membrii diasporei au salutat lansarea acestui program. „Este un proiect relevant atât pentru moldovenii de aici, de acasă, cât și pentru cei stabiliți peste hotare. Sunt multe persoane care revin în Republica Moldova, pentru a-și lansa afaceri, iar acest lucru, cred eu, trebuie valorificat și promovat”, a opinat Tamara Șchiopu, președintele  Asociaţiei moldo-britanice pentru cultură şi dezvoltare „Vatra”.

Potrivit organizatorilor, de cele mai multe ori, migrația este asociată cu exodul de resurse umane și exodul de creiere, iar revenirea în țara de origine este asociată cu necesitatea de readaptare a migrantului. Acest proiect propune o abordare diferită a conceptelor anterioare, orientându-se spre posibilitățile de valorificare a potențialului intelectual, artistic și antreprenorial al migranților.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam