Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Martie 2015 | 12:23
BRD a lansat o nouă ediţie a programului DOR
Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) a lansat cea de-a treia ediţie consecutivă a programului DOR – ”Diaspora, Origini, Reveniri”, destinat copiilor şi adolescenţilor din diasporă. Programul se desfăşoară sub înaltul patronaj al prim-ministrului Chiril Gaburici, şi are scopul de a consolida legăturile culturale şi de identitate cu ţara lor de baştină, Republica Moldova.
Potrivit organizatorilor, 120 de tineri ai diasporei din diferite țări și din Republica Moldova vor participa la tabăra de vară DOR, în perioada 20-27 august 2015. În agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților.

Copiii și tinerii vor avea ocazia să vorbească în limba română, să cunoască tradițiile neamului din care provin, să descopere elemente de istorie și tradiții prin practicarea meșteșugurilor naționale, gătirea bucatelor, dansului popular dar și vizitarea locurilor din patrimoniul național.

Selectarea participanților la program va avea loc conform ordinii dosarelor complete depuse. Aceștia trebuie să corespundă următoarelor criterii: vârsta cuprinsă între 12-17 ani; să înțeleagă și să poată comunica la nivel de bază în limba română; să informeze cel puțin 3 copii de peste hotare despre tabăra DOR 2015; să achite taxa de participare (de 100 EUR) și să procure biletul tur-retur.

Bursa va acoperi cheltuielile de transport și taxa de participare și se acordă tinerilor care provin din familii vulnerabile atât din țară, cât și de peste hotare. Solicitanții vor trebui să prezinte dovezi privind situația lor vulnerabilă, iar aceasta va fi examinată de comisia de evaluare. Dosarele vor fi colectate până la completarea locurilor.

Mai multe informații despre program și modalitatea de participare sunt descrise pe pagina web (www.dor.md/inregistrare).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam