Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Octombrie 2015 | 15:43
BRD a organizat un seminar de instruire pentru 50 de funcţionari responsabili de politicile în domeniul diasporei
Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) a organizat un seminar de instruire a persoanelor responsabile de promovarea şi realizarea politicii în domeniul diasporei, migraţiei şi dezvoltării (DMD) la nivel tehnic din cadrul instituţiilor publice centrale. Evenimentul a avut loc în perioada 1-2 octombrie, cu genericul „Impactul migraţiei asupra dezvoltării: Aspecte de elaborare a politicilor în domeniul Diasporei, Migraţiei şi Dezvoltării”.
La eveniment au participat 50 de funcționari publici și reprezentanți ai organizațiilor internaționale interesate în integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare.

Seminarul a fost organizat cu scopul de a dezvolta şi consolida capacităţile funcționarilor publici implicaţi în procesul de elaborare și de integrare a diasporei și migraţiei în politici, inclusiv din perspectiva de gen.

„Sunteți oamenii nuanțelor”, a precizat șeful BRD, Valeriu Turea, adresându-se participanților la seminar, ”pentru că încercați să stoarceți profit, în sensul bun al cuvântului, dintr-un fenomen perceput inițial în termeni negativi, dar care a reușit până acum să ne convingă că poate avea și efecte pozitive asupra dezvoltării unei țări. De aceea, BRD va insista să mențină diaspora, migrația și dezvoltarea în vizorul și pe agenda persoanelor decidente și va continua să-și exercite rolul de coordonator în cadrul Guvernului a politicilor ce țin de diasporă”, a declarat Valeriu Turea.

„În cadrul seminarului explicăm funcționarilor publici de ce este importantă integrarea perspectivei de gen în strategiile de migrație și dezvoltare. De asemenea, oferim și instrumente concrete de folosire a acestor capacități de analiză în cadrul elaborării politicilor”, a spus Lilia Țulea, manager proiect UN Women.

Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea competențelor de evaluare a impactului politicilor în domeniul DMD, inclusiv din perspectiva de gen; informarea privind metodele de soluționare a problemelor migrației de muncă cu impact negativ, cum ar fi abordarea necesităților copiilor lăsați fără îngrijire; dezvoltarea capacităților de aplicare a metodelor bugetării sensibile la dimensiunea de gen și utilizarea datelor în procesul de elaborare și evaluare a politicilor în domeniul DMD.

Activitatea face parte dintr-un program amplu dedicat Diasporei, Migrației și Dezvoltării, susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare din Moldova (SDC). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova, și UN Women în Moldova, cu susținerea Programului Global Comun „Integrarea Migrației în Strategiile Naționale de Dezvoltare” al SDC.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam