Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Iunie 2016 | 17:00
BRD va lansa zece centre educaţionale în diasporă
Zece centre educaţionale peste hotare şi elaborarea unui curriculum la limba română pentru copiii din diasporă. Asta îşi propune Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), împreună cu Ministerul Educaţiei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), misiunea în Moldova, în cadrul unui nou subprogram de granturi „Centre Educaţionale în Diasporă”, lansat astăzi, 13 iunie.
Scopul lansării centrelor educaționale în diasporă este de a menține și dezvolta legăturile lingvistice, culturale și emoționale ale membrilor diasporei cu țara lor de origine, Republica Moldova.

Potrivit BRD, subprogramul oferă asistență financiară pentru zece asociații, centre sau grupuri de inițiativă din diasporă, cu minimum un an de experiență în organizarea activităților cu caracter educațional, care sunt interesate să creeze sau să dezvolte centre educaționale pentru copiii moldovenilor din țările lor de reședință.

Crearea centrelor presupune elaborarea unui curriculum la limba română, cu elemente de cultură și civilizație: istorie şi geografie, relații sociale, gastronomie, tradiții și obiceiuri, arte și meșteșugărit. De asemenea se va lansa un ghid de implementare a curriculumului și a materialelor didactice auxiliare pentru suport în procesul de instruire a copiilor din diasporă. Curriculum va fi elaborat de către experți în domeniu și reprezentanți ai Ministerului Educației și beneficiarii programului.

De asemenea, în cadrul programului va fi organizat un curs de instruire de cinci zile, în vara anului 2017, pentru zece cadre didactice din diasporă care vor preda în centrele create. Costurile de participare a profesorilor la instruire vor fi acoperite de către organizatori.

Valoarea unui grant este de 3 500 de dolari SUA și va fi acordat asociațiilor, grupurilor de inițiativă și/sau centrelor educaționale existente pentru o perioadă de un an. Proiectele declarate câștigătoare vor beneficia suplimentar de materiale educaționale.
 
 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam