Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Octombrie 2014 | 13:00
BRD va prelua din experienţa Israelului în elaborarea noilor programe pentru diasporă
O delegaţie a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) a efectuat recent o vizită de studiu la Tel-Aviv şi Ierusalim, Statul Israel. Pe parcursul a trei zile, reprezentanţii BRD au avut întrevederi cu autorităţile publice centrale israeliene, societatea civilă, cu membri ai diasporei moldoveneşti şi muncitori migranţi în domeniul construcţiilor, care lucrează în Israel în baza Acordului interguvernamental, încheiat între Israel şi Republicii Moldova.
Potrivit BDR, în cadrul întâlnirilor au  fost învățate lecții privind elaborarea  și implementarea programelor pentru diasporă, care vor  fi adaptate și aplicate în Republica Moldova, în special în ceea ce privește programele pentru  tineri; consolidarea  capacităților  asociațiilor  diasporei,  dar  și  experiența  de  emitere  a  obligațiunilor  de  stat.  Prin intermediul acestora, în Israel a fost posibilă realizarea marilor proiecte de infrastructură - poduri, căi ferate, sisteme de irigare - finanțate cu susținerea diasporei.

De  asemenea,  au  fost  discutate  programele  pentru  stimularea  reîntoarcerii  cetățenilor  în  țara  de  origine și  preluată  experiența  proiectului Case Israeliene,  organizate  ca  Centre  culturale  și  de  Informare  pe  lângă ambasade,  precum  și  conceptul  de  emisar al statului. În același timp, a  fost analizată experiența Guvernului israelian în identificarea cetățenilor săi stabiliți în afara țării, dar și programe și proiecte concrete pentru menținerea legăturii cu țara.

În cadrul vizitei de studiu, reprezentanții BRD au avut întrevederi și cu un grup de muncitori în domeniul construcțiilor, care lucrează în Israel în baza Acordului interguvernamental moldo-israelian. „Beneficiarii Acordului au afirmat că sunt satisfăcuți atât de condițiile de muncă, cât și de cele salariale, siguranța achitării la timp a salariului fiind unul dintre cele mai mari beneficii, potrivit lor. Aceștia au mai afirmat că sunt protejați și bine tratați. Unii dintre acești muncitori care au fost și lucrători în Federația Rusă afirmă că modul echitabil și corect de comportament al angajatorului este important și deosebit, în comparație cu condițiile pe care le-au avut în Federația Rusă. Astfel, atât contractele existente, cât și cele potențiale reprezintă una din acțiunile de atenuare a efectelor negative pe care le au asupra muncitorilor migranți restricțiile impuse de alte state, inclusiv Federația Rusă”, se spune în comunicatul BRD.

La întâlnirea cu cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în Israel, reprezentanți ai Asociației Băștinașilor din Moldova, au fost abordate subiecte ce țin de susținerea culturală a asociațiilor și contribuția diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova. De asemenea, membrii diasporei susțin că una dintre îngrijorările de bază a lor este legată de distrugerea vechilor morminte evreiești în Republica Moldova, care pe lângă faptul că sunt monumente istorice, ele sunt și memoria acestui popor. Discuția s-a încheiat cu planificarea de evenimente culturale în Israel.

În cadrul întrevederilor cu cetățenii originari din Republica Moldova a fost clar exprimată nevoia și necesitatea încheierii unui acord interguvernamental care vizează femeile migrante, cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc în case.

Vizita în Israel a fost organizată de Organizația Internațională pentru Migrației, misiunea în Republica Moldova, în cadrul proiectului „Making Migration in Moldova work for development”, susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC și proiectul NEXUS, susținut de Uniunea Europeană și SDC.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam