Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Martie 2014 | 12:27
Bruxelles: Povestea europeană a "Mărţişorului"
Tradiţia Mărţişorului, comună României, Republicii Moldova, Bulgariei, Serbiei şi Macedoniei, a fost serbată şi în Belgia, în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles.
Invitaţii au primit în dar mărţişoare din România şi Republica Moldova şi ”martenitza”, așa fiind numite mărțișoarele din Bulgaria. Publicul a fost invitat să guste din bucatele tradiţionale, precum şi vinurile moldoveneşti.

Programul cultural al evenimentului a inclus prezentarea semnificaţiei şi tradiţiilor de Mărţişor în Balcani de către Doina Isfanoni, etnolog de la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti, dansuri bulgare prezentate de membrii asociaţiei Orpheus şi un recital de nai susţinut de Raluca Pătuleanu, artistă de origine română stabilită la Bruxelles.

Istoria Mărţişorului sărbătorită în acest format a permis o informare mai largă a publicului belgian despre frumoasele tradiţii de primăvară, evidenţierea apartenenţei țării noastre la spaţiul cultural european, dar şi susţinerea demersului iniţiat de România la UNESCO, pentru includerea acestei tradiţii în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii.

”Sărbătoarea Mărţişorului” a fost organizată de Institutul Cultural Roman, Ambasada Republicii Moldova şi Bulgariei la Bruxelles şi asociaţia culturală belgo-română „Arthis”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam