Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Februarie 2018 | 13:40
Bucatele tradiţionale moldoveneşti, promovate în Grecia
Moldoveanca Svetlana Lisagor Vergis, stabilită de mai mulţi ani în Grecia, care a primit recent Premiul de Onoare în cadrul festivităţii anuale „Oamenii anului”, a fost protagonista emisiunii „În bucătăria migranţilor”, de la televiziunea naţională a Greciei. Svetlana a preparat zeamă de pui, friptură şi mămăligă. Ea a vorbit despre tradiţia culinară din Moldova, acţiunile de promovare şi a culturii noastre şi despre cooperarea dintre cele două state.
Pentru a înţelege ce reprezintă fiecare fel de mâncare, prezentatorul a gătit împreună cu Svetlana. Jurnalistul urmărea cu atenţie fiecare pas, deoarece meniul era ceva nou pentru el.
 
Totodată, moldoveanca a povestit despre primii ani în Grecia, atunci când alerga prin toate magazinele pentru a căuta produse moldoveneşti. Iniţial, nu se putea obişnui cu gustul mâncării preparate acolo.
 
Cei doi au mai vorbit şi despre potenţialul turistic şi gastronomic al Republicii Moldova. Jurnalistul a fost curios să afle cum are loc dialogul cultural dintre cele două ţări, care este cartea de vizită a Moldovei şi ce produse ajung pe piaţa europeană.
 
Dialogul a fost ilustrat cu imagini şi informaţii suplimentare despre potenţialul agricol al ţării noastre, despre solul bogat, fructele, legumele şi vinul select, care a fost pe plac jurnalistului străin.
 
În final, prezentatorul a rămas impresionat de ceea ce a mâncat şi a promis că în lista ţărilor pentru vacanţă a inclus şi Republica Moldova, ţara în care trăiesc oameni frumoşi la chip şi suflet, unde se mănâncă bine şi se bea vin de calitate.  
 
Iscusinţa Svetlanei în prepararea bucatelor a fost apreciată. Neobişnuite i-au părut prezentatorului şi vasele în care gătea moldoveanca, ceaune de diferite forme şi dimensiuni.
 
Menţionăm că Svetlana Lisagor Vergis este stabilită în Grecia de mai mult timp. Alături de echipa Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis” ea desfăşoară în mod regulat diferite manifestări cultural artistice în scopuri caritabile, cu intenţia de a promova Republica Moldova în Grecia şi pe tot teritoriul adiacent.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam