Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Mai 2015 | 16:23
Bundestagul german oferă burse cetăţenilor moldoveni
Bundestagul german oferă burse de studii pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova. Tinerii selectaţi vor avea posibilitatea, timp de cinci luni, să activeze în cadrul biroului unei deputat german, să cunoască sistemul parlamentar german şi să frecventeze o serie de cursuri la universităţile din Berlin.
Andrei Zapanovici a aplicat la programul de burse germane cu șase ani în urmă, imediat după ce şi-a finalizat studiile la Drept. Timp de cinci luni, tânărul a cunoscut îndeaproape specificul sistemului parlamentar german şi a acumulat experienţă practică privind activitatea legislativă dintr-o ţară europeană.

„Am învăţat un sistem politic corect, un sistem democratic şi cel mai important transparent,  atât în cadrul Parlamentului, cât şi în raport cu societatea civilă”, a declarat Andrei Zapanovici, reprezentant al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei.

Tinerii pot depune dosarele cu documentele necesare până pe 30 iunie curent. Studenţii selectaţi vor primi o bursă lunară de 500 de euro.

„La concurs pot aplica toţi tinerii care cunosc la perfecţie limba germană, care sunt interesaţi de politică şi care au studii superioare”, a menționat Ulrike Knotz, ambasadorul Republicii Federale Germania în Moldova.

Până în prezent, 25 de tineri moldoveni au beneficiat de bursa Parlamentului german.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam