Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Octombrie 2014 | 15:17
Businessmanii moldoveni participă la o misiune economică în Belgia şi Olanda
Întreprinzători autohtoni din sectorul agroalimentar participă în aceste zile la o misiune economică în Belgia şi Olanda, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova.
Conducătorul delegației, Vladimir Didilica, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, spune că businessmenii vor participa la două reuniuni de afaceri în Belgia și, respectiv, Olanda. Totodată, vor fi organizate întrevederi bilaterale și vizite la întreprinderi.

În cadrul misiunii economice ce se desfășoară în perioada 13-17 octombrie, întreprinzătorii moldoveni vor putea crea contacte cu firme interesate de importul conservelor de fructe şi legume, precum și cu producătorii de utilaje agricole performante.

Potrivit CCI, misiunea economică în Belgia și Olanda a fost precedată de patru sesiuni de traininguri și seminare referitor la Acordul de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat RM-UE, care au avut loc în perioada august - octombrie curent, iar până la sfârșitul acestei luni va mai fi organizată o misiune economică în România.

Misiunea economică este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Asociaţia Businessului European - EBA, CCI din Antwerpen, Belgia, şi Centrul CBI din Olanda, cu susținerea financiară a Proiectelor ”East Invest” și ”DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în șapte luni ale anului 2014 volum comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belgia a constituit 30,5 milioane de dolari, iar cu Olanda  - circa 44 milioane de dolari. Pentru perioada menţionată s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale atât cu Belgia, cât şi cu Regatul Ţărilor de Jos, aceasta fiind de 14% şi, respectiv, 12,7%.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam