Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Noiembrie 2014 | 12:18
Businessmeni moldoveni descoperă experienţa Poloniei în dezvoltarea bioenergiei
Oameni de afaceri moldoveni din sectorul bioenergetic efectuează o vizită de studiu în Polonia în perioada 24-28 noiembrie. Vizita de studiu este organizată de Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Potrivit organizatorilor, cei 12 întreprinzători, reprezentanţi ai companiilor producătoare de biocombustibil şi ai companiilor ce produc și asamblează cazane pe biomasă vor vizita pe perioada aflării în Polonia întreprinderi de producere a peletelor şi brichetelor, uzine ce produc cazane pe biomasă pentru piaţa internă şi externă. De asemenea, vor face schimb de experienţă, vor avea întâlniri cu oamenii de afaceri din sectorul bioenergetic, precum şi cu autorităţi naţionale responsabile de domeniul de regenerabile şi eficienţă energetică.

Misiunea de afaceri are drept scop obținerea de experiență de la statele dezvoltate în sectorul bioenergetic şi dezvoltarea de parteneriate bilaterale cu statele europene. 

„Polonia este un exemplu foarte bun, deoarece este foarte apropiată de țara noastră în ceea ce privește structura echipamentului, varietatea lui sau structura materiei prime, precum sunt paiele, deșeurile agricole și mai puțin lemnul. Am inclus în grup nu doar producători, dar și furnizori de cazane pentru că de multe ori lipsește comunicarea dintre ei, care până la urmă se răsfrânge asupra consumatorului”, a menționat Nicolae Zaharia, expert în sectorul de dezvoltare a afacerilor, PNUD Moldova. 

În total vor fi efectuate vizite la opt companii producătoare de cazane pe biomasă şi a utilajelor de producere a brichetelor și peletelor.
Aceasta este cea de-a treia vizită de studiu organizată de Proiectul Energie şi Biomasă pentru reprezentanţii sectorului privat, primele două fiind organizate în 2013 în Cehia, Polonia şi România.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane euro, acordați de Uniunea Europeană (14 milioane de  euro) și PNUD Moldova (560,000 de euro), se spune într-un comunicat de presă.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam