Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Noiembrie 2014 | 10:23
Calitatea produselor alimentare moldoveneşti remarcată la o Expoziţie Internaţională
Oameni de afaceri din Bulgaria, Italia, Polonia, China şi alte ţări au apreciat înalt calitatea produselor alimentare moldoveneşti prezentate la Expoziţia Internaţională „Interfood & Drinks - 2014”, care se desfăşoară în perioada 5-8 noiembrie în oraşul Sofia, Bulgaria.
Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, în cadrul evenimentului, zece companii de pe ambele maluri ale Nistrului și-au expus produsele în cadrul unui stand comun.

Să-i încurajeze pe expozanți, la standul colectiv a venit și ambasadorul Republicii Moldova în Republica Bulgaria, Alexandru Prigorschi, care a salutat faptul că sunt prezente întreprinderi din diferite regiuni ale țării. Diplomatul i-a îndemnat pe întreprinzători să participe mai des la asemenea manifestări, deoarece „consumatorii europeni sunt interesați de mărfurile noastre, însă acestea trebuie promovate”.

Nicolae Malachi, manager al SRL „Cornelius”, a spus că a stabilit contacte cu oameni de afaceri din China, Italia și Bulgaria în vederea livrării tomatelor și fructelor uscate. Vizitatorii au rămas plăcut surprinși de gustul deosebit al acestor produse.

Directorul comercial al SRL „Cahulpan”, Vadim Culidobri, a afirmat că a negociat cu distribuitori bulgari, inclusiv aspecte ce țin de logistică, preferințele consumatorilor și a convenit să exporte pe piața UE turte dulci.

Efrosinia Ovcearenco, director executiv al SRL „Delikat”, a găsit piețe de desfacere pentru exportul de ciocolată și a inițiat relații de colaborare cu un producător de ambalaje. „Este remarcabil faptul că, am identificat potențiali parteneri nu doar printre participanții de peste hotare, ci și printre cei de la standul colectiv. Am negociat cu o companie de la care dorim să procurăm mere și prune uscate, ce vor fi utilizate pentru producerea dulciurilor”, a precizat întreprinzătoarea. 

La „Interfood & Drinks - 2014” iau parte expozanți din Bulgaria, Serbia, Macedonia, Franța, Italia, Ungaria, China, Spania, România, Argentina, Africa de Sud, Turcia, Slovacia, Polonia, Grecia.

Participarea businessmanilor moldoveni la expoziție este organizată de CCI cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”. În cadrul acestui proiect, de la începutul anului curent încă 47 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia, Polonia, Franța și România.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam