Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Iulie 2014 | 12:10
Campania „EU aduc Europa acasă!” a reunit peste 3000 de moldoveni din diasporă
Peste 3000 de moldoveni din peste zece oraşe europene au spus într-un glas: „EU aduc Europa acasă!”. Acesta a fost mesajul lor de susţinere a integrării europene a Republicii Moldova, transmis la evenimentele culturale organizate pe parcursul lunii iulie de Guvernul Republicii Moldova, în cadrul campaniei cu acelaşi generic.
Evenimente culturale au fost organizate la Atena, Bologna, Lisabona, Padova, Roma, Veneția și Torino de Biroul pentru relații cu diaspora în colaborare cu grupurile de susținere a integrării europene din orașele în care există o concentrație mare a originarilor din Republica Moldova. Grupurile respective au fost formate ca urmare a apelului lansat de premierul Iurie Leancă în cadrul forumului online al diasporei, care a avut loc pe 27 mai 2014.

Svetlana Lisagor Vergis, președinta Uniunii de prietenie „Alexandros Ipsilantis” din Grecia i-a îndemnat pe cei prezenți la concertul de la Atena să nu fie sceptici în fața unei realități sigure. „Suntem europeni, iar integrarea țării noastre în comunitatea europeană este un pas firesc, natural și important”, a afirmat ea.

La Padova, Italia, președintele Asociației „Baștina”, Alexandru Marcinschi, a îndemnat conaționalii să susțină implementarea reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. „În acest moment crucial din istoria Republicii Moldova, este primordial să fim uniți. Numai cu inițiativa și determinarea noastră vom putea deveni membri ai Uniunii Europene”, a spus Marcinschi. 

La rândul său, Larisa Olărescu, președinta Asociației „Basarabia” din orașul Torino, Italia, a declarat că „schimbările se simt în Republica Moldova, chiar dacă mai avem o cale foarte lungă de democratizare și de combatere a corupției. Cu toate acestea, noi ne simțim mult mai aproape, mult mai implicați în schimbările din Republica Moldova”.

Concertele organizate în diasporă cu ocazia semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană au fost structurate sub forma unui turneu al artiștilor autohtoni Doina Sulac și Anatol Mârzenco, Anișoara Puică, Ion Rață și Mihai Budurin din formația Catharsis.

Potrivit șefului BRD, Victor Lutenco, „esența campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova „EU aduc Europa acasă!” este de a mobiliza membrii diasporei în procesul de promovare a integrării europene a țării noastre. Anume cetățenii noștri stabiliți în UE cunosc realitatea europeană cel mai bine, pentru că o trăiesc zi de zi și avem o mare nevoie acum de mesajele lor de susținere, adresate celor de acasă, pentru a mișca Moldova și mai rapid înainte, spre Europa!”, a adăugat Lutenco.

Următoarea etapă a campaniei „EU aduc Europa acasă!” constă în promovarea site-lui www.europa-acasa.md de către grupurile de susținere a integrării europene, create în diasporă. Pe site, cetățenii moldoveni din diasporă pot scrie scrisori în Moldova, în baza propriei experiențe, despre Europa, celor care deocamdată sunt sceptici în privința beneficiilor aderării la EU.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam