Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Noiembrie 2014 | 15:50
Campanie pentru copiii bolnavi din Moldova, lansată la Consiliul Europei
Moldoveanca Olesea Savca, împreună cu un grup de fete, au lansat la Consiliul Europei o campanie de colectare de fonduri pentru 59 de copii din Republica Moldova care suferă de o boală incurabilă – mucoviscidoza (fibroza chistică).
Acești copii au multe nevoi, dar mai întâi de toate au nevoie de niște echipamente care le-ar da posibilitate să fie îngrijiți calitativ la domiciliu și astfel, să petreacă mai mult timp în familie și mai puțin la spital. Nu există tratament pentru fibroza chistică și boala se agravează în timp. Durata de viață a acestor persoane este foarte mică, spune unul dintre inițiatorii proiectului.

Campania de colectare a resurselor financiare a demarat la 26 noiembrie în cadrul Târgului de Crăciun de la Consiliul Europei și va dura până la 30 decembrie 2014. Inițiatorii acestei acțiuni și-au propus să adune 5900 de euro pe un cont special deschis, care permite donații on-line:

https://www.weezevent.com/aidons-les-enfants-a-grandir-collecte-de-dons-et-soiree-de-createurs

Suma colectată va permite fiecărui copil să primească un set de echipamente necesare facilitării respirației și cotidianului lor.

Consiliul Europei, prin intermediul instituțiilor sale va susține proiectul și vor asigura vizibilitatea acestuia pe toată perioada campaniei.

La 18 decembrie va avea loc și o Gală de Caritate la care vor participa creatori din Republica Moldova: Oxana Lungu și Julia Allert. De asemenea, vor participa și fetele de la „Mojo Hands” din Republica Moldova, un proiect susținut de Cristina Gonța. Campania mai este susținută și de Agenția de Comunicare „Idealice” din Strasbourg.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam