Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Octombrie 2016 | 15:00
Ce înseamnă Moldova pentru concetăţenii plecaţi peste hotare?
Ce înseamnă Moldova pentru concetăţenii plecaţi peste hotare a încercat să afle Viorica Ungureanu, moldoveancă stabilită în Italia. Opiniile au fost prezentate la Congresul Diasporei din august 2016, informează ştirilocale.
Potrivit moldovencei Anei Roșca, Republica Moldova este mai mult decât un teritoriu, mai mult decât oameni. „Moldova este țara mea de baștină în care am crescut și în care m-am format ca persoană. Este locul natal în care, cu fiecare revenire, te simți ca acasă”.

Pentru Tatiana Nogailîc, moldoveancă stabilită în Italia, Moldova este dor, baștină, oameni cu suflet mare ce te primesc din puținul pe care-l au.

„Moldova este țara copiilor, părinților mei. Țara care mă inspiră, îmi dă puteri, un nume”, a spus moldoveanca Diana Cheianu.

Despre dragostea și dorul de țară a vorbit și moldoveanca Jana Mușat. „Mă gândesc că, poate, fiind în țară, nu am apreciat nici eu la fel de mult valorile și anturajul în care am locuit, dar acum totul devine mult mai important, iar dragostea pentru țara mea, mult mai intensă”, a spus Jana Mușat.

Pentru tânăra moldoveancă Cristina Chistruga, Moldova este o zonă de confort, o țară frumoasă care, treptat-treptat, a știut să se facă remarcată prin exemple frumoase. „În străinătate pot să mă simt bine, dar nicăieri nu-mi este mai bine decât acasă. Mi-e dor de căldura părinților, de ei, dragoste care nu poate fi recompensată de niciun alt trai mai bun sau mai prosper. Nimeni și nimic nu poate substitui această căldură care îmi lipsește și pe care o am acasă”, a spus Cristina Chistruga.

„Moldova pentru mine este țara în care potențialul uman depășește potențialul multor altor țări”, este de părere Denis Roșca.

„Întotdeauna mi-a fost dor de Moldova. Chiar și când sunt aici, acasă, tot mi-e dor de ea, pentru că o iubesc, pentru că e Moldova mea!”, a declarat interpretul Pavel Stratan.


Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam