Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Octombrie 2015 | 09:54
Cea de-a cincea ediţie a Seminarului de integrare şi orientare pentru studenţi a demarat la Paris
Asociaţii din Franţa au desfăşurat cea de-a cincea ediţie a Seminarului de integrare şi orientare pentru studenţi. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei pentru Integrarea Migranţilor (AIM).
Solicitat de TRM.MD, Dorin Dușciac, președintele Asociației pentru Integrarea Migranților, a menționat că în acest an două elemente noi au caracterizat Seminarul: co-organizarea în comun cu Liga Studenților Români din Străinătate (filiala Franța), și organizarea unui picnic, care a permis organizatorilor și participanților să interacționeze într-o atmosferă convivială.

„Acest seminar este important pentru noi, mentorii, am încercat să transmitem informații utile, să împărtășim din experiența noastră tinerilor veniți anul acesta la Paris. Scopul este de a-i ajuta să se integreze mai ușor și mai rapid, să evite problemele cu care ne-am confruntat noi la Paris, când am fost la început de drum. Pentru mine a fost important să-i cunosc pe tinerii basarabeni și români deoarece într-o zi aș putea recruta pe cineva dintre ei la diverse posturi în întreprinderea pentru care muncesc”, a explicat Svetlana Lungu, masterandă la Universitatea Sorbonne Paris 1.

„Seminarul s-a bucurat de un succes important în rândul comunității basarabene din Paris deoarece tinerii au realizat că nu sunt singuri, iar comunitatea de cadre profesionale care studiază în Franța este una importantă și disponibilă la colaborare”, a afirmat Liliana Roșca, președinta asociației „Constellation Culture”.

Organizatorii și partenerii evenimentului aduc mulțumiri reprezentanților Ambasadelor Republicii Moldova și României pentru sprijinul oferit.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam