Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2014 | 11:01
CEC propune înregistrarea prealabilă a alegătorilor de peste hotare
Comisia Electorală Centrală (CEC) propune înregistrarea prealabilă a cetăţenilor moldoveni stabiliţi peste hotarele ţării, care doresc să participe la alegerile parlamentare din anul curent. CEC a propus spre dezbateri publice un proiect de regulament care prevede că înregistrarea prealabilă se va face accesând rubrica cu acelaşi nume pe pagina web alegator.md.
Potrivit proiectului, înregistrarea alegătorilor va începe nu mai devreme de șase luni de la încheierea mandatului actualului legislativ. Prima etapă de înregistrare constă în completarea unui formular în care se menţionează locul aflării peste hotare, datele de identitate, domiciliul în Republica Moldova şi datele de contact. A doua etapă este depunerea unei declaraţii în care persoana îşi exprimă voinţa de a participa la următoarele  alegeri, asumându-şi răspunderea că datele pe care le indică sunt corecte şi veridice, şi că aprobă radierea temporară din listele electorale de bază de la locul său de domiciliu din Republica Moldova, informează IPN.

Autorii proiectului menţionează că înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor aflaţi peste hotare în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate, întocmirea listei electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiei de votare respective, precum şi stabilirea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite.

Conform regulamentului, înregistrarea prealabilă nu va fi obligatorie. Alegătorii care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot, prezentându-se în ziua alegerilor la secţia de votare respectivă. Aceștia vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare.

La încheierea perioadei de dezbateri publice, la sfârşitul lunii aprilie, proiectul va fi supus votului în Comisia Electorală Centrală.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam