Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Iunie 2014 | 15:46
CEC-ul lansează aplicaţia online cu privire la înregistrarea prealabilă a cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate
Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, lansează joi, 19 iunie, aplicaţia online cu privire la înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate.
La evenimentul de lansare vor participa Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Mihai Căpăţână, secretar general, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Înregistrarea prealabilă online a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate va permite stabilirea concentrațiilor majore de alegători în vederea constituirii secțiilor de votare. Astfel, alegătorii pot să se înregistreze prealabil începând cu şase luni înainte de ziua alegerilor şi cel târziu cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Secţiile de votare din străinătate se deschid pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în afara lor. Guvernul decide amplasarea secțiilor de votare în străinătate prin intermediul ambasadelor Republicii Moldova.

Detalii privind funcţionalitatea aplicaţiei pot fi găsite pe pagina web: www.alegator.md.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam