Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Decembrie 2014 | 15:20
Cei mai buni elevi – premiaţi la Gala Olimpicilor
23 de elevi care au obţinut rezultate la olimpiadele regionale şi internaţionale pe parcursul anului 2014, au fost premiaţi în cadrul Galei Olimpicilor. În acest an, elevii din Republica Moldova au obţinut 25 de medalii, dintre care una de aur, două de argint şi 22 de bronz.
Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a premiat olimpicii și 19 profesori care au pregătit elevii pentru participarea la concursuri internaţionale. „Prin asemenea evenimente, precum Gala Olimpicilor, în Republica Moldova se creează o nouă tradiție. Faptul că ați reușit în acest an să adunați medalii la cele mai complicate discipline mă face să fiu mult mai încrezător în viitorul ţării noastre. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați dus și în acest an faima Republicii Moldova. Vă doresc succese în continuare să nu vă opriți aici, să munciți, deoarece voi ați demonstrat că prin multă muncă și talent, puteți obține rezultate frumoase. Mulţumesc şi profesorilor voștri fără de care v-ar fi fost mult mai greu să realizați performanțe”, a menționat Prim-ministrul.

La eveniment, câțiva dintre olimpici au vorbit despre formula lor de succes. „Fiind elev olimpic am avut și momente de disperare, dar am avut puterea de a trece peste ele și astăzi mă regăsesc în această sală. Anume cu această caracteristică începe formula mea de succes. Puterea de a trece peste momentele de disperare, înmulțit cu talentul pe care îl posed, înmulțit cu momentele de inspirație, plus munca asiduă, înmulțit cu dedicație”, a povestit Gabriela Buza de la liceul teoretic „Orizont”, medaliată la olimpiada internațională de ecologie.

Dionisie Nipomici, olimpic la matematică, şi-a prezentat și el formula de succes: „Dacă ar fi să calculăm în procente, atunci 5% ar fi talentul, iar restul, 95 la sută,  indubitabil ar fi munca. Dacă vrei să lași un nume în istorie, trebuie să îți spui niște scopuri practic imposibile, să aspiri spre un ideal și eu mereu mi-am pus drept scop aurul absolut, chiar dacă încă nu l-am obținut”.

Disciplinele la care elevii au excelat sunt matematica, informatica, fizica, chimia, ecologia, limba rusă şi ştiinţele. În 2014, lotul olimpic a reprezentat Moldova la olimpiadele internaţionale şi regionale din 10 ţări: Macedonia, Bulgaria, Olanda, Turcia, Africa de Sud, Kazahstan, Rusia, Vietnam, Taiwan şi Argentina, se arată într-un comunicat de presă.

Gala olimpicilor, în formatul actual, se organizează al doilea an consecutiv şi este un eveniment organizat pentru a celebra elevii talentaţi şi perseverenţi care au reprezentat Republica Moldova la concursuri intelectuale internaţionale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam