Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Octombrie 2018 | 16:16
Cetăţenii Republicii Moldova vor putea munci legal în Bulgaria
În Bulgaria a intrat în vigoare Acordul cu Moldova privind migraţia forţei de muncă. Despre acest lucru a comunicat Ministerul Muncii din Bulgaria, menţionând că documentul a fost făcut public în Monitorul Oficial din Bulgaria şi este valabil pentru cetăţenii din cele două ţări, care au contracte de muncă şi au permis de şedere pe teritoriul altei ţări, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Acordul oferă o oportunitate suplimentară pentru angajatorii bulgari de a angaja cetățenii moldoveni în sectoare economice, în care există deficit de forță de muncă.
 
În Acord este prevăzută angajarea în câmpul muncii, fără a obține un permis separat de muncă pentru cetățenii Republicii Moldova în Bulgaria, cu posibilitatea de prelungire ulterioară pentru 3 ani. Se stabilește, de asemenea, schimbul de lucrători sezonieri între cele două țări, pentru o perioadă de până la 9 luni pe an.
 
Lucrătorii vor avea aceleași drepturi și obligații ca şi lucrătorii locali.
Postat de: Mihaela Bucătari
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam