Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Octombrie 2015 | 13:33
Cetăţenii Republicii Moldova pot călători în Macedonia, fără vize
Începând de astăzi, 15 octombrie, cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Macedonia. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), a intrat în vigoare decizia Guvernului Republicii Macedonia privind abolirea regimului de vize de scurtă şedere pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Astfel, cetăţenii moldoveni sunt scutiţi de obligativitatea de a deţine viză pentru a intra,  tranzita şi rămâne pe teritoriul Macedoniei pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de șase luni de la data primei intrări.

Totodată, MAEIE atenţionează că scutirea de viză nu acordă cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Macedoniei. Cerinţele necesare pentru şederea pe termen lung sunt reglementate de prevederile legislaţiei naţionale.

Cetăţenii macedoneni călătoresc în Republica Moldova fără vize începând cu data de 31 iulie 2015.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam