Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Septembrie 2014 | 16:00
Chişinăul va găzdui mai multe spectacole susţinute de teatrul naţional de la Bucureşti
Recent a fost dat startul primei ediţii a turneului „Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău” - cel mai amplu schimb cultural între teatrele naţionale - „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi „Mihai Eminescu” din Chişinău.
La București, în deschidere, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a adus în fața publicului bucureştean unul din spectacolele de mare succes ale repertoriului curent, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, informează Institutul Cultural Român.

„12 Scaune” după IIf şi Petrov este următorul spectacol al Naţionalului din Chişinău, care a fost jucat vineri, 12 septembrie, la Sala Studio.
„Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, regia Luminiţa Ţâcu, a fost pus în scenă la 13 septembrie.

Ultima zi a turneului la Bucureşti, a venit cu expunerea „Un sfert de veac de revenire la normalitate lingvistică şi culturală în Basarabia”, pe care a făcut-o Academicianul Valeriu Matei ca invitat al programului Conferinţele Teatrului Naţional din Bucureşti.

Iar seara, publicul a urmărit „Hronicul găinarilor” o admirabilă transpunere scenică a romanului lui Aureliu Busuioc, totodată o recidivă regizorală, a artistului Petru Hadârcă, după premiera din 2011, de la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti.

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va prezenta, între 23 şi 28 septembrie pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu câte două reprezentaţii fiecare: „Dineu cu proşti” de Francis Veber, „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman şi „Micul infern” de Mircea Ştefănescu, spectacole ale unui turneu de anvergură, aşezat sub un numitor comun, limba română.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam