Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 August 2016 | 10:05
Circa 55 de mii de moldoveni emigrează anual peste hotare
Circa 55 de mii de moldoveni emigrează anual peste hotarele ţării ca să le poată oferi copiilor o educaţie mai bună şi un acoperiş deasupra capului. În consecinţă, copiii care rămân acasă devin, practic, orfani şi mulţi dintre ei ajung să fie dezorientaţi. Timp de trei zile, actorii migraţiei, dar şi specialişti din Republica Moldova şi de peste hotare vor discuta despre efectele fenomenului şi vor încerca să identifice soluţii pentru a reduce impactul acestuia, relatează Mesager.
Cei mai mulți dintre părinții care aleg să plece la muncă în străinătate îşi lasă copiii acasă în grija rudelor sau a bunicilor. Este şi cazul familiei Cobileanschi din Hârtop. Deşi timp de zece ani cei patru copii au crescut fără mamă, nimeni dintre ei nu a apucat-o pe căi greşite. 

„Am zis că mă voi strădui să muncesc mult, ca atunci când voi ajunge la bătrâneţe şi voi avea şi nepoti, să se poată bucura de dragostea părinţilor, nu de dragostea oferită de o bunică sau de o tutelă”, spune  Grigore Cobileanschi, student.

Lipsa mamei a simţit-o şi Emanuela, sora lui Grigore. De la şase ani ea o vedea pe mama doar o dată pe an.

Acum familia s-a reântregit. Nu se ştie însă pentru cât timp. Necesităţile celor patru copii ar putea s-o determine pe Maria Cobileanschi să plece din nou în Israel.
Soarta lor o împărtăşesc alte sute de mii de familii din ţara noastră. Oxana a simţit timp de mai mulţi ani lipsa ambilor părinţi.

Copiii nu au apucat pe drumuri greşite, în pofida faptului că au fost departe de părinţi. Situaţia însă, nu este nici pe departe aceeaşi la toţi copiii rămaşi acasă. Deşi nu există o statistică clară, specialiştii spun că mulţi dintre ei devin dezorientaţi, nefericiţi, alcoolici sau chiar infractori.

„Copiii sunt săraci emoţional şi relaţional, mamele nu realizează impactul negativ asupra copiilor, ei nu cunosc ce înseamnă familie”, a specificat Aurica Uscova, coordonatoare, seminar.

„Este foarte important să colaborăm cu instituţiile statului şi să le oferim copiilor ai căror părinţi sunt peste hotare, acces la toate serviciile sociale, dar şi să prevenim cazurile de violenţă în familie”, a declarat Nune Mangasaryan, reprezentantă UNICEF. 

Începând cu anul 2007, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare a început să crească, ajungând până la 55 de mii de persoane anual.
Postat de: Rodica Mazur
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam