Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Ianuarie 2014 | 10:10
Circa un milion de moldoveni sunt plecaţi peste hotare
Aproape un milion de moldoveni sunt plecaţi la muncă peste hotare. Aşa arată datele unui raport al Biroului de Migraţie şi Azil (BMA). Potrivit studiului, cei mai mulţi moldoveni fac munci sezoniere în Rusia sau Italia. Unul dintre motivele migraţiei este salariul mic primit în Republica Moldova, relatează Mesager.
Conform raportului BMA, în perioada 2007-2012, mai mult de 820 de mii de moldoveni şi-au găsit o sursă de existenţă peste hotare. 330 de mii dintre aceştia, au un loc de muncă stabil în străinătate şi revin acasă o dată la 2-3 ani sau chiar mai rar. Cea mai solicitată destinaţie unde îşi găsesc cetăţenii moldoveni un loc de lucru este Rusia, cu 2/3 din totalul migranţilor, urmată de Italia şi Spania.  

Datele mai arată că în jur de 36 la sută dintre moldoveni trimit acasă, lunar, până la 500 de dolari. Iar 20% dintre aceştia trimit în fiecare lună peste 500 de dolari. În acelaşi timp, fiecare al cincilea moldovean plecat peste hotare nu trimite bani acasă.

Studiul mai arată că aproape 100 de mii de moldoveni s-au stabilit cu traiul în străinătate.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam