Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Ianuarie 2016 | 15:37
Colinde şi colaci împletiţi cu dor de casă au fost dăruiţi moldovenilor din Portugalia
Sărbătorile de iarnă au fost un motiv de întrunire şi pentru conaţionalii noştri din Portugalia. Colinde, urături au răsunat la „Sărbătorea fulgilor de nea” organizată de Asociaţia culturală a imigranţilor moldoveni „Mioriţa” din oraşul portughez Bariero.
Solicitată de TRM, Rodica Gherasim, președinta Asociației „Miorița” a menționat că la eveniment au fost prezenți atât copii, cât și maturi originari din Republica Moldova, România și Portugalia.
 

„Părinții s-au simțit ca în copilărie, cu iernile pline de zăpadă, cu pom de Crăciun , cu sunetul clopoțeilor. Au răsunat apoi colinzi ale grupului de femei și ale grupului de bărbați ale asociației. Nu a lipsit nici tradiționala urătură  „Bădița Traian" culeasă din folclorul autentic. Iar gazda le-a dat colacul binemeritat, așa cum dictează tradiția strămoșească”, a remarcat Rodica Gherasim.

Iar pentru ca atmosfera să fie una autentică chiar și colăceii dăruiți copiilor au fost împletiți cu mult drag de Eudochia Gherasim, profesoară de clasele primare din Ungheni cu o experiență pedagogică de mai bine de 40 de ani.
 

 
„Când e vremea colindelor și a urăturilor, când se aud clopoței în îndepărtată țară, singura hrană sufletească este tradiția adevărată care trebuie păstrată cu sfințenie și dăruită copiilor, descendenții moldovenilor care sunt născuți pe alte meleaguri dar care trebuie să-și  cunoască rădăcinile și să nu lase să se stingă focul din vatră”, a explicat președinta Asociației „Miorița”.
 

Sărbătoarea a primit binecuvântarea Părintelui Oleg Chiaburu de la Parohia „Sfântul Andrei” din orașul portughez Setubal, preotul a dăruit și tradiționalul colac și vinul sfințit .
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam