Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Octombrie 2014 | 11:10
Combaterea traficului de fiinţe, subiect discutat în cadrul sesiunii APCE
Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Tatiana Pârvu, a fost invitată să se expună vizavi de experienţa care a avut-o în calitate de preşedinte al Comitetului Părţilor la Convenţia cu privire la combaterea traficului de fiinţe umane în cadrul sesiunii APCE.
În cadrul întrunirii ZONTA International, organizație internațională care are drept scop promovarea egalității între femei și bărbați, oficialul moldovean a subliniat impactul pozitiv pe care îl are GRETA în promovarea Convenției anti-trafic. Membrii ZONTA International au pus accent pe necesitatea sensibilizării tuturor actorilor implicați în lupta contra traficului la nivel european, inclusiv a societății civile.

Ambasadorul Republicii Moldova a ținut să relateze despre acțiunile întreprinse de către autorități la nivel național pentru eradicarea fenomenului traficului de persoane (TFU). În context, s-a referit la activitatea Comisiei naționale omonime, realizarea Planului național de acțiuni pentru combaterea traficului de ființe umane, armonizarea legislației naționale la prevederile Convenției Consiliului Europei, identificarea victimelor, protecția și asistența lor.

Exprimând gratitudine pentru acceptul de a participa la discuții și pentru informația relevată, audiența s-a interesat totodată despre prevederile legislative ale Moldovei și sancțiunile aplicate infractorilor implicați în traficarea persoanelor.

La final, Ambasadorul a vorbit succint și despre acțiunile desfășurate anterior în calitatea sa de Coordonator Tematic al Consiliului Europei pentru Egalitate și Trafic în vederea promovării Convenției de la Istanbul cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, precizează un comunicat de presă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam