Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Iulie 2014 | 16:05
Companii din Moldova participă la o expoziţie internaţională din China
Nouă companii din Republica Moldova participă cu stand colectiv la ediţia a XI-a a Expoziţiei Internaţionale Tehnico - Ştiinţifice din oraşul Manzhouli, China.
Potrivit unui comunicat de presă, misiunea economică în China este organizată de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Moldovei, cu suportul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău, cu scopul intensificării relațiilor comerciale dintre cele două state.

Șeful Direcției Expoziții și Târguri a CCI, Marina Petrova, a informat că, întreprinderile moldovenești iau parte pentru a doua oară la acest eveniment.
„Pe lângă prezentarea produselor la stand, oamenii de afaceri din Moldova vor avea întrevederi bilaterale și vor participa la programul adițional al Expoziției Internaționale Tehnico - Științifice. Prezentarea mărfurilor companiilor din Moldova la această manifestare este binevenită, deoarece orașul Manzhouli este cunoscut în regiunea de nord-est a Asiei în calitate de platformă pentru realizarea investițiilor, schimbului de experiență și preluarea know-how-ului, având un rol important pentru dezvoltarea regiunilor adiacente din Mongolia, Federația Rusă și nordul Chinei”, a precizat Marina Petrova.

La ediția a XI-a a Expoziției Internaționale Tehnico - Științifice participă peste 11 mii de expozanți din mai multe state. Aici sunt expuse mărfuri și servicii din sectoarele: biotehnologie şi medicină, energie regenerabilă, automatică, materiale de construcţie şi echipament, articole din metal, automobile, piese de schimb, inginerie și echipamente de minerit, utilaje de ambalare, mașini agricole, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse alimentare și băuturi, produse agricole și animaliere.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior, fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est, al Republicii Moldova cu China, pentru patru luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 142,8 milioane de dolari, micșorându-se cu 4,41% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în perioada ianuarie - aprilie 2014 a înregistrat suma de 1,7 milioane de dolari, crescând cu 30,7 % faţă de perioada similară a anului precedent. Importul de mărfuri efectuat în patru luni ale anului 2014 în Republica Moldova din China a însumat 141,1 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 4,72 % în raport cu anul 2013.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam