Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Iunie 2014 | 10:01
Comunicatori şi jurnalişti moldoveni în vizită de studiu în Estonia
Un grup de comunicatori publici şi jurnalişti din Republica Moldova s-au întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai conducerii de la Tallinn în cadrul unei vizite de studiu efectuate recent în Estonia.
Potrivit Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, din grup au făcut parte zece comunicatori publici din mai multe ministere şi agenţii guvernamentale, precum şi zece jurnalişti, atât din Chişinău, cât şi din regiuni (Bălţi, Rezina, Drochia, Basarabeasca, Comrat).

Programul vizitei a inclus întrevederi cu reprezentanţi ai Parlamentului Estoniei (preşedintele Parlamentului), Preşedinţiei estoniene, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii, Ministerului Culturii, Centrului pentru Managementul sectorului forestier, Centrului pentru comunicaţii tehnologice.

Programul a mai inclus vizite la sediul postului public de radio şi televiziune, oficiul ziarului „Postimees”, întrevederi cu reprezentaţi ai celui mai mare portal online din Estonia - „Delfi”. Totodată, agenda a prevăzut o vizită în regiunea estoniană Laane-Viru, unde au avut loc întâlniri cu primarul municipalităţii Someru, primarul oraşului Rakvere şi guvernatorul regiunii Laanu-Viru.

În cadrul întrevederilor au fost discutate subiecte privind procesul de integrare europeană a Estoniei, programul de reforme înfăptuite, dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, activitatea agricultorilor şi modalităţile de comunicare a beneficiilor aderării la UE către cetăţeni. De asemenea, a fost împărtăşită experienţa jurnaliştilor estonieni privind abordarea tematicilor europene în presă şi informarea obiectivă a publicului.

Vizita a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei, Centrul estonian pentru Parteneriatul Estic, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ambasada Moldovei la Tallinn.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam