Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Aprilie 2014 | 08:31
Comunitatea basarabenilor din Franţa a comemorat evenimentele din 7 aprilie 2009
În seara zilei de luni, 7 aprilie, în preajma monumentului lui Mihai Eminescu din Paris, comunitatea basarabenilor din capitala franceză a comemorat evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 de la Chişinău.
Acțiunea de comemorare a început cu păstrarea unui minut de reculegere în memoria tinerilor care au decedat sau au dispărut fără urmă, victime ale violențelor de acum 5 ani din capitală Republicii Moldova, se spune într-un comunicat de presă. 

„Până astăzi, pentru mine rămâne un mister cine a început ostilitățile? Cine a aruncat prima piatră? Nu știu dacă vom afla în curând aceste detalii...”, spune Vitalie Onuță, unul dintre participanții la protestele de la Chișinău.

Doina Guzun, președintele Asociației „Jeunes Moldaves”, a povestit participanților la acțiune despre mobilizarea studenților basarabeni din centrele universitare din România și despre blocarea frontierelor Republicii Moldova în acele zile, fapt ce a împiedicat participarea la mitingurile pașnice a sute și mii de tineri basarabeni din România.Prezent la manifestare, Alexandu Herlea, președintele Asociației „La Maison Roumaine” a menționat: „Este întotdeauna îmbucurător să vezi că tineretul se mobilizează și că este gata să facă eforturi mari, sacrificii pentru a schimbă lucrurile, pentru a aduce țara în care trăiesc pe o linie care să se aproprie de țările civilizate, de marile valori europene, adică democrație, libertate, solidaritate. Această manifestație din 7 aprilie 2009 o consider o manifestație a tineretului care s-a săturat de situația dezastruoasă din țară, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere moral, și și-a spus cuvântul.”

„Prima „revoluție Twitter” ne-a adus libertate și ne-a deschis drumul spre Uniunea Europeană. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil fără jertfe umane. Patru tineri decedați, în jur de 10 dispăruți fără urmă, sute de tineri maltratați în comisariatele de poliție - iată bilanțul tragic al acelor evenimente. 7 aprilie nu aparține unui partid politic, unei asociații sau unui grup de persoane, este Ziua Libertății - este a noastră, a tuturor. Această dată tristă trebuie să fie comemorată în fiecare an prin acțiuni sobre, la înălțimea morală a celor care au avut atunci de suferit” au concluzionat participanții la acțiunea de comemorare. 

Doina Guzun, Liliana Roșca, Mihai Dobrin, Dorin Dușciac, Ion Ciobanu sunt conaționalii noștri la inițiativa cărora a avut loc evenimentul din capitala Franței.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam