Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Iulie 2018 | 09:57
Condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţenilor români cu copiii minori, modificate
Guvernul român a modificat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa din 17 iulie, condiţiile de călătorie în străinătate a cetăţenilor români cu copiii minori, în această categorie încadrându-se şi moldovenii cu cetăţenie română. Potrivit unui comunicat de presa emis de către Ministerul Afacerilor Interne al României, condiţiile au fost simplificate, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinţi cu privire la ieşirea din ţară a copilului împreună cu celălalt părinte, fiind creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la trei ani şi pentru mai multe călătorii în străinătate.

Legea stabileşte termenul maxim de trei ani, dar părintele poate să-şi dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte ca şi până acum.

Totodată, a fost eliminată obligativitatea menţionării scopului deplasării şi rutei.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reşedinţa în statul de destinaţie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte.

De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea ca paşaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam