Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Aprilie 2014 | 15:25
Congresul Diasporei Moldoveneşti organizează seminare despre politica migraţională a Rusiei
Congresului Diasporei Moldoveneşti din Moscova (Federaţia Rusă) a lansat o campanie de informare a cetăţenilor Republicii Moldova cu privire la regulile de aflare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Aceasta se va desfăşura, în perioada 12-30 aprilie, în mai multe raioane ale Republicii Moldova.
Solicitați de trm.md, reprezentanții Congresului Diasporei Moldoveneşti ne-au comunicat că vor relata compatrioților noștri despre problemele cu care se confruntă muncitorii migranți în Federație Rusă și specificul legislației migraționale.

Până la acest moment, Alexandr Kalinin, președintele Congresului Diasporei, a reuși să împărtășească din experiența sa și să răspundă la întrebările solicitanților din orașele Soroca, Ocnița, Briceni și Edineț, localități unde au avut loc deja asemenea seminare.

„Este foarte important de a înlătura golul informațional la tema migranților moldoveni în Rusia. Nu întotdeauna rudele cetățenilor care lucrează în Rusia, ştiu despre necazurile, tragediile, dificultățile, cu care se confruntă lucrătorii noștri migranți. Principalul motiv al dificultăților e lipsa de informație. Cetățenilor le este greu să se orienteze în legislația migraţională, care se schimbă foarte rapid.  Aceştia sunt speriaţi de regulile pentru ședere și muncă ce devin tot mai stricte în Rusia”, a declarat Alexandr Kalinin.În cadrul acestor întâlniri, cei interesați vor putea afla cum să își perfecteze actele pentru ședere legală în Federația Rusă, informații ce țin de asigurarea medicală și vor cunoaște cum să procedeze dacă au interdicție de intrare pe teritoriul Rusiei. Procedura de legalizare a actelor nu este una dificilă, însă important e să se țină cont de intervalul de timp stabilit.

Următoarele seminare vor avea loc la Drochia la 18 aprilie, la Comrat la 22 aprilie, la Sângerei - 23 aprilie şi la Glodeni-24 aprilie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam