Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Septembrie 2014 | 16:50
Congresul VI al Diasporei – aşteptările migranţilor moldoveni
Ediţia de anul acesta a Congresului Diasporei moldoveneşti este una inovativă prin diversificarea participanţilor, agendă, dar şi prin rezultatul scontat. Cei mai mulţi dintre participanţii acestui eveniment susţin că este un prim plan comun a Guvernului cu diaspora întru dezvoltarea Republicii Moldova.
Solicitaţi de trm.md, mai mulţi cetăţeni moldoveni au menţionat că sunt preocupaţi să afle informaţii cu privire la probleme ce îi preocupă, în special, sunt interesaţi de teme precum: votul în diasporă, politici de reintegrare, protecţie socială, sănătate.

„Deşi particip pentru prima dată la Congresul Diasporei, aşteptările mele sunt mari. M-am informat din timp cu privire la temele care au fost puse la ediţiile precedente şi, în special, asupra lucrurilor care au fost realizate. Sper ca evenimentul din anul acesta să fie puţin divers fiind în preajma alegerilor electorale. Va fi un motiv în plus pentru ţara noastră să facă nişte lucruri concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei stabiliţi peste hotare”, a declarat Nicolae Dumbravanu din Italia.Cu privire la problemele pe care le întâmpină conaţionalii noştri din Italia, Nicolae Dumbravanu, a explicat pentru trm.md că problema cea mai stringentă este faptul că nu este semnat un acord privind sistemului de pensionare.

Veronica Tifin, o moldoveancă emigrată de şapte ani în Turcia a menţionat că şi-a dorit să participe la acest eveniment pentru a crea o diasporă a moldovenilor din Turcia. În pofida faptului că mulţi conaţionali de-ai noştri sunt stabiliţi în Turcia, cetăţenii moldoveni nu sunt reuniţi în cadrul unei comunităţi. „Moldovenii stabiliţi în Turcia sunt dispersaţi şi sunt nevoiţi să adere ori la comunitatea rusească, ori la cea ucraineană, ori cea românească”.

Alexandru Marcinschi, reprezentantul diasporei din Italia a venit cu propunerea ca să fie consolidate eforturile celor din afara țării întru susţinerea parcursului pro-european al Republicii Moldova, acesta fiind punctul crucial pentru țara noastră.

Elena Bojoncă, de la Asociația Moldo-Italiană pentru Colaborare şi Integrare “A.M.I.C.I.” a ţinut să sublinieze pentru trm.md, că în ediţia din acest an a Congresului, cât şi în cadrul ediţiilor precedente a fost un aprig susţinător al femeilor migrante.

E de menţionat că cei mai mulți participanți la Congresul Diasporei organizat la Chișinău sunt din Italia, Rusia, Portugalia, Franța, România.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam