Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Octombrie 2014 | 15:39
Consuli onorifici, îndemnaţi să sprijine economia Moldovei
Peste 20 de diplomaţi au participat la reuniunea consulilor onorifici ai Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, organizat astăzi, 3 octombrie.
În cadrul evenimentului, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea evenimentelor actuale din Republica Moldova şi cele de pe plan internaţional,  participanţii fiind informați despre agenda de reforme a autorităţilor de la Chişinău, priorităţile politicii externe a țării noastre şi activităţile Guvernului de susţinere a diasporei.

În timpul discuţiilor, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la rolul important care îi revine instituţiei consulului onorific în promovarea relaţiilor comercial-economice, în special odată cu liberalizarea comerțului cu UE, după aplicarea provizorie, de la 1 septembrie curent, a Acordului de Asociere RM-UE.

În context, oficialul a menţionat necesitatea promovării exporturilor şi atragerii investiţiilor străine în economia naţională. „Investițiile străine în întreprinderile mici și mijlocii vor permite crearea locurilor de muncă și întoarcerea cetățenilor noștri acasă”, a mai precizat șefa diplomației de la Chișinău.
De asemenea, a fost reiterat interesul țării noastre de a diversifica sursele energetice prin conectarea ţării noastre la proiectele energetice din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Totodată, ministrul Natalia Gherman a subliniat importanța activității consulilor onorifici în promovarea imaginii țării noastre şi potenţialului său turistic în străinătate.

La rândul lor, consulii onorifici au informat despre proiectele în curs de implementare şi s-au angajat să susţină în continuare comunităţile cetăţenilor moldoveni din afara ţării.

În prezent, în numele Republicii Moldova, peste hotarele ţării activează 47 de consuli onorifici.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam