Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 August 2015 | 14:16
Continentul nord-american, cuprins de muzica maestrului Eugen Doga
Primele concerte din cadrul Festivalului Limbii Române au avut loc la Montreal şi Ottawa (Canada), iar pentru marţi, 18 august, este programat şi un concert de zile mari pentru melomanii din New-York (SUA), relatează Mesager.
Ambele spectacole au început cu imnul Chişinăului, interpretat la muzicuţă de Eugen Doga şi la nai de maestrul Vasile Iovu. Artiștii au continuat cu alte creaţii valoroase, semnate de marele nostru compozitor Eugen Doga, dar şi cu perle folclorice româneşti.

Înainte de plecare, protagoniştii evenimentului aşteptau cu nerăbdare desfăşurarea primului Festival al Limbii Române de peste ocean.

„Este un eveniment extraordinar, de aşa ceva nu au avut parte compatrioţii noştri români, moldoveni. Uite, am început să-i strângem spiritual”, a menționat maestrul Eugen Doga.

Potrivit informaţiilor despre eveniment, Festivalul cu participarea oaspeţilor din Republica Moldova a unit nu doar diaspora românească, dar şi pe cea rusă, francofonă, oameni care cunosc şi apreciază creaţia lui Doga.

„E un eveniment istoric, maestrul Doga trece prima dată oceanul, prima dată în America de Nord, deşi muzica lui a trecut oceanul prin anii ”70, iar preşedintele american Ronald Reagan a numit valsul lui - „creaţia secolului XX”, a subliniat Luminița Dumbrăveanu, director „Flacăra Film”.

„Avem o formulă inedită, Doga la pian sau muzicuţă, eu la nai, o să cântăm fără orchestre mari, pe viu. E inedit, niciodată nu am cântat aşa pe continentul american”, a remarcat artistul poporului, Vasile Iovu.

Ambele spectacole, de la Montreal şi Ottawa, au culminat cu Hora Prieteniei şi Hora Unirii, aşa precum spera să se întâmple Eugen Doga. „Hai să auzim aceste melodii şi să facem această horă a unirii, să ne unim măcar pe acest moment, veniţi la concertele noastre” e îndemnul maestrului.

Evenimentul este susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam