Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 August 2014 | 15:24
Contribuţia diasporei moldoveneşti la dezvoltarea ţării de origine, apreciată la Chişinău
Pentru ca moldovenii să se întoarcă acasă este nevoie ca majoritatea cetăţenilor din Moldova să trăiască mai bine, să se simtă mai confortabil în ţara lor, să aibă un trai mai decent, salarii mai bune, atunci vor fi create condiţiile ca cei de peste hotare să se gândească să revină acasă. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, şi a fost făcută în cadrul primei ediţii a conferinţei „Republica Moldova 2020: Contribuţia Diasporei la Dezvoltarea Ţării de Origine”.


Potrivit Dorinei Baltag, reprezentantă a diasporei moldovenești din Olanda, ideea acestei conferințe vine din partea unui grup de moldoveni stabiliţi cu traiul peste hotare, precum şi a unor moldoveni reveniţi acasă. „Ne-am pus drept scop să transmitem cunoştinţele şi know-howul acumulat fie din experienţa profesională sau personală” a menţionat membra echipei organizaţionale a Conferinţei.

Cu referire la rolul diasporei în societate, fostul premier Ion Sturza a menţionat că diaspora este o mândrie deoarece în ţările-gazdă face lobby pentru ţara noastră. „În afară de acele miliarde care astăzi menţin acel sistem de consum în Republica Moldova, cel mai important este succesul nostru, acei oameni de succes care se asociază cu Moldova” a menţionat Ion Sturza.Prezent la lansarea conferinţei „Republica Moldova 2020. Contribuţia diasporei la dezvoltarea ţării de origine”, Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chișinău, a ţinut să menţioneze că alegerea europeană nu este o alegere între vest şi est, este o alegere să mergi înainte, să reformezi instituţiile să asiguri respectarea drepturilor etc.„Moldova este fruntaşul Parteneriatului Estic, este prima ţară din fostele republici sovietice care şi-a asigurat un regim liberalizat de vize, a semnat un Acord de Asociere şi un regim cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Diaspora este o resursă imensă în acest proces de tranziţie. S-a vorbit despre remitenţe, sunt importanţi şi banii, dar mai importante sunt remitențele în formă de experienţă, mă refer la oamenii care au trăit în ţările Uniunii Europene, care au văzut modelul societăților de acolo” a subliniat Pirkka Tapiola.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei, a comparat Republica Moldova cu o mamă care a crescut copii şi le-a oferit şansa să se regăsească în alte ţări. „Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie pe parcursul acestor ani a fost una din principalele instituţii care a muncit mult pentru asigurarea drepturilor în ţările-gazdă. Când am venit în funcţia de ministru mi-am pus angajamentul să semnez cinci acorduri privind securitatea socială a cetăţenilor migranţi, acum avem deja semnate zece acorduri” a declarat Valentina Buliga.„Reprezentanţii diasporei, cei care trăiesc în afară sunt nişte eroi ai zilelor noastre. Basarabenii care trăiesc peste hotare sunt cei mai mari investitori în Republica Moldova” de această părere este Viorel Badea, senator responsabil pentru Diasporă din cadrul Parlamentului României.„Urmează ca experienţa acumulată peste hotare să o împărtăşim aici, acasă. Ne dorim ca să avem uşile deschise în Republica Moldova, să nu fie privită diaspora doar ca o victimă care are nevoie de susţinere. Nu cred că poate decide guvernul să ne reîntoarcem noi sau nu, dacă vor fi create locuri de muncă în Moldova, probabil, o bună parte din reprezentanţii diasporei vor dori să  revină la baştină” a menţionat Elena Dragalin, preşedintele Asociaţiei Moldova AID din SUA.Conferinţa care are loc în perioada 26-27 august reuneşte cercetători, actori asociativi din diasporă, precum şi factori de decizie din Moldova şi Europa. Acest eveniment organizat în premieră în ţara noastră este lansat de un grup de basarabeni stabiliţi în zece ţări.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam