Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Aprilie 2014 | 14:25
Copiii cu părinţi plecaţi peste hotare vor avea tutelă
Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare vor avea tutelă. Un anunţ în acest sens a făcut miercuri vicepremierul Tatiana Potîng, în cadrul conferinţei naţionale cu genericul „Familie puternică pentru fiecare copil: actualitate, lecţii învăţate şi perspective de dezvoltare”.
„În prezent în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 120 mii de copii rămaşi fără îngrijire părintească, în mare parte cu părinţi care se află în afara ţării. Este un număr prea mare. Unii dintre aceşti minori se află în grija vecinilor sau a prietenilor de familie. Din păcate, numărul copiilor abuzaţi este în creştere”, a menţionat vicepremierul Tatiana Potîng.

Oficialul a adăugat că în prezent Guvernul elaborează un program naţional de educaţie parentală. „Părinţii au nevoie de informaţie suplimentară cum se creşte şi se educă un copil. Mulţi copii nu au un model de familie, cresc cu un singur părinte sau cu părinţi plecaţi peste hotare”, a conchis viceprim-ministrul.

Potrivit sursei citate, în curând pe lângă Consiliul Naţional pentru Drepturile Copilului va fi instituit un grup de lucru, care se va ocupa de crearea serviciilor alternative internatelor, informează Moldpres.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam