Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Mai 2017 | 11:52
Copiii moldovenilor din Montreal s-au adunat la o adevărată şezătoare
Alături de părinţi, copiii moldovenilor din Montreal (Canada) s-au adunat la o adevărată şezătoare, la care au învăţat să brodeze, dar şi să afle mai multe despre tehnica împâslirii. Nelly şi Tatiana Rusu s-au înarmat cu multă răbdare pentru ca cei 25 de copii participanţi la atelier să înţeleagă, dar şi să îndrăgească obiceiurile păstrate din străbuni, relatează Moldova 1.
Copiii au ascultat cu mare atenţie sfaturile utile oferite de Tatiana Rusu, artizană bine cunoscută în rândul moldovenilor din Montreal. După teorie, copiii au trecut la practică. Rând pe rând, firele colorate se transformau în ornamente frumos aşternute pe pânză. Această îndeletnicire a venit pe plac şi băieţilor. Cu multă îndemnare, micuţii urmau sfaturile meşteriţei Tatiana Rusu.
 
Pentru atelierul din aprilie a fost aleasă tematica pascală, elementele principale în broderie au fost ouăle, iepuraşii şi florile de primăvară. Nelly Rusu i-a învăţat pe copii o tehnică veche de împâslire a ouălor. Pentru aceasta a fost nevoie de lână colorată, un ac şi multă dibăcie. Copiilor le-a plăcut să mânuiască acul, iar rezultatul a fost demn de admirat.
 
Atelierele, organizate de Marina Stăvilă, fondatoarea Asociaţiei „Artizana” din Montreal, cu participarea Nelley şi a Tatianei Rusu, devin din ce în ce mai atractive pentru moldovenii din Montreal. Potrivit ei, următoarele ateliere vor avea loc în luna noiembrie.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam