Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Mai 2015 | 11:35
Costumul popular basarabean venerat printr-o serie de acţiuni peste Prut
Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, România, găzduieşte în aceste zile o serie de evenimente desfăşurate sub genericul „Costumul popular basarabean”, informează antena3.ro.
Potrivit presei din România, programul pentru astăzi include o conferinţă la care vor lua parte reprezentante din Republica Moldova: Georgiana Onoiu, Iuliana Grumăzescu şi Varvara Buzilă, autoarea volumului „Costumul popular din Republica Moldova”. De asemenea, vor fi proiectate imagini din istoria costumului popular din regiune.

Lucrările vor fi deschise de Radu Baltasiu, director al Direcţiei Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română. Vineri va mai fi vernisată o expoziţie de costume populare vechi basarabene din colecţia muzeului şi o expoziţie de fotografii pe aceeaşi temă.

Sâmbătă, 30 mai, şapte meşteri populari vor face, în incinta muzeului, demonstraţii de artă populară înfăţişând etapele producerii costumului popular: ţesutul pânzei, fota, croitul, cusături pe ie, precum şi pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor.

La final, meşterii vor dona câteva costume populare Ansamblului „Dor Basarabean” care va susţine un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam