Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Decembrie 2014 | 10:40
Crăciunul pe stil nou, sărbătorit de moldovenii din toată lumea
Crăciunul este un motiv de sărbătoare pentru moldovenii din întreaga lume. Conaţionalii noşti aflaţi departe de vatra strămoşească marchează această sărbătoare în mod diferit.
„Marea Britanie este o societate multiculturală, însă toate religiile își găsesc locul său în societate nefiind discriminate. Crăciunul este cea mai mare sărbătoare la englezi, toată lumea s-a aflat în vâltoarea pregătirilor de această sărbătoare. Primim peste 60 de cărți poștale, colindele se cântă toată luna decembrie, pe la târguri, iarmaroace, în biserici. Multă lume merge la biserică la miezul nopții, iar dimineața copii își desfac cadourile, iar părinții pregătesc un prânz copios atunci când se adună întreaga familie”, a împărtășit moldoveanca Tamara Șchiopu stabilită în Marea Britanie.

Interesante sunt și obiceiurile preluate de moldoveni de la societatea țării-gazdă. Astfel, moldovenii din Lituania povestesc că la masa de sărbătoare cel mai vârstnic membru al familiei împarte pâinea, care se servește cu o supă de lapte mac. De la conaționalii noștri aflăm că lituanienii nu consumă carne la această sărbătoare, doar pește, iar colindele sunt permise abia după Crăciun.

Cum serbează conaționalii noști aflați departe de vatra strămoșească aflați din materialul realizat de colega Oxana Gherman-Roșca pentru ascultătorii Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam