Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Noiembrie 2014 | 12:25
Creaţiile lui Idel Ianchelevici, vernisate în premieră în Moldova
Sculpturile şi desenele artistului plastic, Idel Ianchelevici, stabilit în Franţa au fost expuse pentru prima oară acasă în cadrul unei expoziţii care a avut loc în perioada 30 septembrie - 15 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
Peste 3000 de vizitatori au văzut, pentru prima dată, 25 dintre sculpturile lui Ianchelevici şi câteva dintre cele peste 2000 de desene ale sale, expoziția fiind considerată de public și de specialiști drept una dintre cele mai reușite de pe scena culturală basarabeană.

Operele provin din colecţia muzeului Ianchelevici din „La Louvière”, singurul din Belgia dedicat unui artist de origine română, fiind create în majoritate în Belgia şi Franţa, ambele ţări de adopţie ale artistului, notează Institutul Cultural Român.

”Ianchelevici este un creator, un vizionar și un deschizător de drumuri pentru basarabeni, un european prin excelență și trebuie să-i urmăm exemplul” a spus un tânăr artist participant la vernisaj.

De altfel, în semn de recunoaștere pentru parcursul lui Ianchelevici, una din viitoarele străzi din Leova, localitatea de baștină a pictorului,  va primi numele artistului.

Expoziția a avut loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Chişinău și al unor instituții din Belgia, Republica Moldova şi România, sub patronajul preşedintelui Nicolae Timofti.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam