Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Martie 2017 | 14:31
„Cu drag pentru acasă”: Băştinaşii susţin localităţile din care au plecat
23 de comunităţi din Republica Moldova au reuşit să implice migranţii în realizarea proiectelor pentru dezvoltarea localităţilor de baştină prin colectarea de fonduri. Astăzi, 15 martie, la Chişinău se desfăşoară evenimentul de totalizare a campaniei: ,,Cu drag pentru acasă”, sprijinită financiar de Guvernului Elveţian, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit organizatorilor, timp de trei luni, campania de colectare de fonduri „Cu drag pentru acasă” a reușit să convingă fiecare al zecelea migrant din 23 de localități partenere să contribuie financiar la proiecte de dezvoltare locală. Printre acestea se numără dezvoltarea unor servicii mai bune, aprovizionarea cu apă potabilă, evacuarea deșeurilor, întreținerea drumurilor locale, deschiderea spațiilor de recreere și sport, iluminat public, dezvoltare economică și locală, dar și altele.

Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală este implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Suportul nostru a fost unul metodologic, de a ajuta primăriile să implice migranții în dezvoltarea locală, de a le aduce niște instrumente noi de implicare a migranților care sunt un potențial foarte mare pentru dezvoltarea țării și a localităților. Acest potențial poate fi utilizat la maximum pentru a îmbunătăți condițiile de trai din localități”, a declarat reprezentanta Asociației Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, Valeria Eșanu.

Peste patru mii de migranți dar și localnici au contribuit financiar la dezvoltarea locală într-un mod sigur și transparent, prin intermediul unei platforme on-line de colectare de fonduri destinată proiectelor comunitare.

Pentru a suplini contribuțiile migranților și ale comunităților, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare oferă pentru fiecare dintre cele 23 de localități granturi a câte 20 de  mii de dolari. Coordonatorul de program la Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, Radu Danii, a declarat că rezultatele acestei campanii sunt impresionante și că mobilizarea extraordinară a diasporei a confirmat încă o dată că există un potențial care poate și trebuie valorificat.

Menționăm că, în cadrul campaniei de colectare de fonduri „Cu drag pentru acasă”, desfășurată de proiectul Migrație și Dezvoltare Locală, migranții originari din 23 de localități au contribuit cu peste două milioane de lei la dezvoltare locală.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam