Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Octombrie 2016 | 18:05
Cultura poporului moldovenesc, promovată de un grup de tineri în Germania
Trandafir de la Moldova, traista, toba şi căciula din miel – toate acesta s-au regăsit pe o scenă din Germania. Un grup de tineri moldoveni au mers în oraşe nemţeşti pentru a reprezenta cultura şi spiritul neamului. Aşa, spun ei, promovează independenţa ţării noastre, relatează Mesager.
Ritmurile horelor și a sârbelor moldovenești, necunoscute pentru nemți, i-au făcut totuși să se prindă în dans. După dansul cu foc, nemţii, considerați națiune reticentă când este vorba de exprimarea în public a emoțiilor, au ocupat și scena. Ba mai mult de atât, și-au pus căciula de miel şi traista moldovenească.

„Avem onoarea să-i avem în calitate de invitați pe îndrăgiţii noştri artişti din Moldova. E al doilea an consecutiv când aceşti tineri vin în faţa noastră cu un program interesant. Prin aceste concerte se leagă o prietenie strânsă între popoarele noastre”, a spus primarul unui oraș nemțesc.

„Mi-a plăcut tot ce am auzit în cadrul concertului, cel mai mult însă m-a încântat saxofonul”, a spus o tânără.

Saxofonistul Constantin Pavliuc este sufletul acestor concerte. De când s-a stabilit cu traiul în Germania, cu aproape 20 de ani în urmă, a întemeiat o asociaţie moldo-germană. Dragostea şi respectul faţă de cultură moldovenească le-a insuflat-o şi nemţilor pentru care organizează concertele.

„Nemţii, cel puţin cei cu care am avut ocazia să comunic, nu înţeleg de ce noi spunem că venim dintr-un stat sărac. În viziunea lor ţara noastră este una bogată, dacă are astfel de talente. Ei spun că noi avem o cultură foarte frumoasă şi un pământ roditor. Cred că şi noi vom învăţa să vorbim despre Moldova frumos şi cu mândrie”, a spus Constantin Pavliuc.

Evoluţia tinerilor a fost întâmpinată cu ovaţii. Printre spectatori am zărit însă pe cineva care şi îngâna cântecele ce veneau din scenă. După concert ne-am apropiat. Elena este din Moldova. În Germania munceşte de câteva luni. Femeia spune că nici nu s-a aşteptat să audă  cântecul moldovenesc de pe această scenă.

„Am fost uimită să văd pe cineva din Moldova, chiar nu m-am aşteptat. Aici vin mulţi cu tot felul de concerte, dar moldoveni încă nu am văzut”, a spus tânăra DIN Republica Moldova .

Astăzi tinerii mai au un concert. Toată lumea urcă în microbuz şi se îndreaptă spre Frankfurt.

„Mă bucur că am ocazia să-mi reprezint ţară aici, pe scena din Germania. Îmi place să realizez că avem o cultură bogată care place publicului.” „Sunt foarte bucuroasă că publicul ne primeşte aşa frumos şi călduros şi ţara noastră este apreciată.” „Ies pe multe scene în faţa multor oameni cu caractere diferite şi toată lumea percepe diferit ceea ce le arătăm noi”, au spus câțiva dintre tinerii moldoveni care ne reprezintă țara concertând în oraşe din Germania.

Tinerii artişti din Moldova au susţinut concerte în câteva oraşe din Germania şi Austria, pe parcursul unei luni. Asociaţia moldo-germană organizează astfel de prezentări culturale de țară al 10-lea an consecutiv.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam