Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Februarie 2014 | 16:21
Cultura Republicii Moldova, promovată la Paris
Câteva asociaţii franceze vor organiza, în premieră, la Paris, un eveniment dedicat culturii Republicii Moldova.
Evenimentul va avea loc pe 4 martie și se va desfășura sub genericul „Fenêtre ouverte sur la culture moldave” (Fereastra deschisă spre cultura Republicii Moldova ). În cadrul manifestării, vor avea loc prezentări de film, expoziţii de fotografii, precum şi expuneri din literatura noastră.

„Este o premieră, deoarece, de cele mai multe ori, astfel de evenimente culturale erau organizate mai degrabă de asociaţiile noastre, a românilor, basarabenilor, fiind acţiuni aşteptate de public. Însă anul acesta, pe 4 martie, va avea loc o manifestare culturală iniţiată de francezi”, a menţionat preşedintele Asociației Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa, Dorin Duşciac, pentru Radio Moldova.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate trei filme de scurt metraj despre moldovenii din Franţa şi despre Republica Moldova, realizate de francezi. Una dintre pelicule este realizată de către regizorul moldovean Igor Cobîleanschi și este intitulată „Plictis şi Inspiraţie”, producţie cinematografică care va fi proiectată pentru prima dată la Paris cu subtitrare în limba franceză.

„Este un fenomen oarecum nou că francezii sunt cei care se interesează de noi. Cineaştii francezi au fost în ţara noastră şi au realizat filme cu moldovenii din Moldova şi cu moldovenii stabiliţi în Franţa. Ei organizează acest eveniment prin care vor să partajeze experienţa lor în Republica Moldova cu conaţionalii lor, cu prietenii şi rudele lor din Franţa”, a menționat Dorin Duşciac.
 
Mai multe detalii la acest subiect aflaţi în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova din 16 februarie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam