Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2018 | 11:16
Cum îi pomenesc pe cei răposaţi moldovenii din Italia
Conaţionalii noştri de peste hotare pomenesc în mod deosebit răposaţii de la baştină, conducându-se după tradiţiile statului unde s-au stabilit cu traiul, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Nadejda Mocanu trăieşte în prezent în Italia şi spune că slujba de pomenire a celor trecuți în nefiinţă începe în ziua de Paştele Blajinilor la biserică. Credincioșii donează o sumă de bani bisericii, pentru a fi folosiţi în scopuri caritabile, iar la mormintele rudelor, înhumate acolo, se depun doar flori.
 
„Rudele mele care au decedat eu le pomenesc aici, în Italia. Se face mai întâi o slujbă, la biserică şi se pomenesc cei răposaţi. Nu se mănâncă, nu se bea, se aprinde o lumânare pentru fiecare în parte. Pomeni nu se dau aici, doar se pomenesc răposaţii de bine şi se pun flori la mormânt. Deci, fără cadouri, doar se donează în folosul bisericii ceva sau preotul împarte ce a adunat la oamenii săraci care au nevoie. Frecventăm aici biserica catolică, deoarece ortodoxă nu este”, a spus Nadejda Mocanu.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam