Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2017 | 11:40
Cum pot beneficia cetăţenii moldoveni de amnistia aplicată de Rusia?
Până la data de 20 martie, cetăţenii Republicii Moldova care au încălcat regimul de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse, însă la momentul de faţă se află în această ţară, vor putea solicita prelungirea termenului de şedere. Despre aceasta anunţat consilierul prezidenţial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Consilierul prezidențial a explicat ce pași trebuie să urmeze cetățenii moldoveni care își doresc să beneficieze de amnistierea aplicată de Federația Rusă.

„Pentru a beneficia de această amnistie, în jur de 250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au încălcat regimul de ședere și la moment se află pe teritoriul Federației Ruse, urmează să se adreseze la subdiviziunile teritoriale ale Direcției generale pentru problemele migrației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Rusia pentru prelungirea termenului de ședere pe teritoriul acestei țări. Adresarea este posibilă doar în cazul în care cetățenii Republicii Moldova dețin un pașaport valabil”, a menționat Lebedinschi.

Potrivit lui, amnistia aplicată față de cetățenii Republicii Moldova a intrat în vigoare începând cu data de 2 martie și va fi valabilă până pe 20 martie.

„Mai mulți cetățeni ai Moldovei ne-au comunicat că deja au beneficiat de această posibilitate. La organele migraționale abilitate din Rusia se aplică ștampila și se eliberează certificatul de migrație. Cetățenii care își aplică această ștampilă pot să se afle în continuare pe teritoriul Federației Ruse. În curs de șapte zile ei sunt obligați să se înregistreze la evidența migrațională la locul șederii sale, având posibilitatea de a se afla timp de 90 de zile pe teritoriul Rusiei. În cazul în care doresc să desfășoare o activitate de antreprenor, au la dispoziție 30 de zile pentru a perfecta actele corespunzătoare, cum ar fi patenta”, a specificat consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi.

În același timp, câteva categorii de cetățenii nu cad sub incidența acestei amnistii. Este vorba despre moldovenii care anterior au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Rusiei și au fost expulzați sau deportați prin decizia instanței judecătorești; cetățenii care au avut interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse, dar au mers în Rusia trecând frontiera prin partea Republicii Belarus; și cetățenii care se află în Centrele de detenție provizorie a migranților în așteptarea unei decizii judecătorești.

Totodată, în jur de 17500 de cetățeni care au interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse în conformitate cu prevederile Legii federale cu privire la intrarea și ieșirea din Federația Rusă vor putea intra în Rusia doar după ce datele acestora vor fi prelucrate de către Serviciul federal de securitate și vor fi transmise către Serviciul abilitat de migrați al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

„Această posibilitatea va putea fi pusă în aplicare aproximativ la data de 15 martie curent. Pentru a vedea dacă este sau nu în această listă cetățeanul urmează să acceseze pagina „servis.fms.gov.ru”, unde introducând IDNP-ul va putea să vadă dacă figurează în această categorie”, a explicat Lebedinschi.
 
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam