Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Iulie 2015 | 09:56
Cuplu de moldoveni condamnat pentru trafic de persoane în Rusia în scop de exploatare prin muncă
Un cuplu din Ungheni a fost condamnat recent la închisoare pentru traficarea a şapte cetăţeni ai Republicii Moldova pentru exploatarea prin muncă în Rusia.
Sentinţa a fost pronunţată după ce Procuratura raionului Ungheni a demonstrat că, în intervalul anilor 2012– 2014, inculpatul împreună cu concubina sa au recrutat şapte locuitori ai raionului, cărora le-au promis că vor fi angajaţi la un lucru bine plătit în Federaţia Rusă. Inculpaţii le-au procurat victimelor bilete şi le-au transportat în regiunile Lipeţk şi Voronej.

La destinaţie, sub pretextul punerii la evidenţă şi perfectarea documentelor, inculpaţii le-au confiscat victimelor paşapoartele, lipsindu-i de posibilitatea de a întrerupe lucrul la propria dorinţă. În acest mod, victimele au fost impuse să lucreze la diverse lucrări agricole timp de mai multe luni, fără a fi remunerate, asigurându-le doar condiţii minime de trai.

Potrivit Procuraturii Generale, fără a le remunera corespunzător munca prestată, inculpaţii le-au reţinut plăţile ce li se cuvin, în sumă totală de 77 mii lei.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au mai stabilit că, în cursul anului trecut, inculpatul a cultivat ilegal în gospodăria sa cânepă, fără scop de înstrăinare. Recent, pentru comiterea traficului de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă, inculpatul şi concubina sa, au fost condamnaţi la 8 şi, respectiv, 7 ani închisoare. 

De asemenea, pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, instanţa l-a pedepsit pe bărbat cu o amendă penală de 4 mii de lei.

Sentinţa este cu drept de atac.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam