Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Mai 2015 | 19:00
Cursele auto regulate spre Italia ar putea fi introduse până la sfârşitul acestui an
Un cetăţean al Republicii Moldova care munceşte în Milano a fost snopit în bătăi cu o bâtă de fier, în timp ce transmitea un colet acasă, în Republica Moldova. Unul din jurnaliştii postului public de televiziune Moldova 1, care a filmat incidentul, a fost lovit de agresori, care vroiau să i-a înregistrarea. Transportatorii spun că astfel de cazuri au loc des, şi asta deoarece lipsesc cursele regulate spre Italia, relatează Mesager.
Autocarele din Moldova care pleacă spre Italia nu se opresc în gări, ci în parcări ocazionale sau chiar pe marginea drumului. Moldovenii spun că atunci când ajung în Italia, niciodată nu ştiu unde va fi staţia terminus.

Valeriu munceşte legal în Italia de zece ani. A venit la parcare să transmită un colet. Pentru că nu şi-ar fi parcat corect maşina, un necunoscut l-a lovit cu o bâtă în cap.

„Din păcate, la moment, nu ne putem opri în gări autorizate, pentru că nu sunt rute regulate, suntem curse ocazionale, de asta ne oprim acolo unde avem posibilitate, unde ne permit autorităţile italiene. Este un chin, o nevoie şi pentru pasagerii noştri”, afirmă Nicolae Chiriac, reprezentant Companie de transport.

Lucrurile ar putea să se schimbe dacă Italia va ratifica Acordul semnat încă în 1997. „Angajamentele părţii italiene au fost ca până în luna octombrie anul trecut să întreprindă toate măsurile ca acest Acord să fie ratificat, în caz contrar, partea italiană să vină la Chişinău pentru a negocia un Acord preliminar în vederea instituirii serviciilor regulate”, susține Iulian Postică, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Ministerul de resort de la Chişinău speră că până la sfârşitul acestui an să fie instituite cursele regulate auto spre Italia. În lipsa acestora, nimeni nu a putut spune exact câţi călători ajung lunar în Italia cu autocarele.

„Din datele pe care le menţinem, la momentul actual, în mediu, zilnic spre Italia sunt operate cinci curse, cu un număr total de 135 de călători”, spune Vladimir Buraga, Asociaţia transportatorilor auto de pasageri şi colete.

În Italia, potrivit datelor oficiale, s-ar afla legal peste 145 de mii de moldoveni. Datele neoficiale arată însă o cifră de două ori mai mare.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam