Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Aprilie 2014 | 11:15
Cursuri gratuite de franceză pentru moldovenii din Villeneuve-Saint-Georges, Franţa
Moldovenii stabiliţi în localitatea Villeneuve-Saint-Georges, în apropiere de Paris, vor putea beneficia de cursuri gratuite de limbă franceză. Competenţele lingvistice acumulate le vor fi utile compatrioţilor noştri care întâmpină dificultăţi în integrarea în viaţa socială şi economică a statului francez.
De prima serie de cursuri gratuite de limbă franceză care va avea loc  în perioada aprilie – iulie 2014 vor beneficia aproximativ 100 de migranți moldoveni din regiunea pariziană. Acțiunea vine să completeze dispozitivul existent deja în localitate - consultația juridică gratuită oferită din luna mai 2013.

Prezent la ceremonia de inaugurare, Lilian Moraru, consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Franceză, a menționat că  „învățarea limbii franceze semnifică integrarea cu succes a migranților moldoveni în spațiul cultural al Franței și al Uniunii Europene. Un migrant care cunoaște limba țării în care locuiește are o calitate a vieții net superioară, fiindcă este protejat din toate punctele de vedere.”

„Cunoașterea limbii franceze este nu doar o garanție sigură de integrare socială a migranților moldoveni, ci și un instrument grație cărui concetățenii noștri își vor găsi mai ușor un loc de muncă și vor ști să-și apere drepturile în fața administrației statului francez. În acest proces, accentul trebuie să fie pus pe asimilarea noțiunilor practice, utile în viața de zi cu zi”, a menționat Dorin Dușciac, președinte al Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, coordonatorul acestor activități.

Acțiunea se desfășoară în parteneriat cu primăria orașului Villeneuve-Saint-Georges, cu sprijinul Comunității Creștine Ortodoxe „Sfântul Gheorghe și Sfânta Treime”. La fel ca si consultația juridică gratuită, această activitate este finanțată de către Proiectul Uniunii Europene „Consolidarea capacităților de gestionare a migrației în Republica Moldova”.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam