Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 Decembrie 2014 | 13:43
Datini şi tradiţii moldoveneşti – prezentate la Atena
Moldovenii din Republica Elenă s-au întrunit în cadrul celei de-a doua ediţii a matineului dedicat copiilor comunităţii moldoveneşti cu genericul „A venit Crăciunul şi Anul Nou!”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”.
Invitații de onoare ai evenimentului au fost Valentin Ciumac, ambasadorul Republicii Moldova în Grecia și Maltezos Dora, reprezentantul Clubului UNESCO din Pireu și Insule.
 

Solicitată de trm.md, Svetlana Lisagor-Vergis, președinta Uniunii de prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis” a spus că matineul a fost o adevărată sărbătoare atât pentru copiii, cât și pentru părinți pentru că s-au prezentat obiceiuri și datini specifice regiunilor Moldova și Bucovina precum: colinde, urături, jocul caprei, jocul ursului și obiecte tradiționale precum: clopoțeii, buhaiul, țapul, măștile pentru ceata ursului și jocul caprei.
 

„La eveniment au participat peste 35 de copii și adolescenți. Foarte activ au participat și părinții acestora care s-au bucurat și s-au distrat alături de copiii lor, cu același entuziasm copilăresc și nostalgie după sărbătorile petrecute acasă”, a menționat organizatoarea evenimentului.
 

Scopul organizării matineului a fost de a promova obiceiurile sărbătorilor de iarnă, valorile culturale și spirituale a Republicii Moldova și de a transmite și inspira copiii, prin reflectarea tradițiilor, dragostea de țară, respectul pentru patrimoniul cultural al țării de origine și desigur de a consolida comunitatea moldovenilor din Atena.
 

Copiii moldovenilor au recitat poezii, au cântat, au colindat și au prezentat dansuri pregătite sub conducerea coregrafilor Elina Stibeliscaia și Igor Sprincean.
 

Surpriza serii au fost participanții taberei „DOR 2014”, organizată de Biroul pentru Relații cu Diaspora, care au venit la serată cu o urătură specială.
Ambasadorul Valentin Ciumac, în mesajul său, a felicitat  diaspora moldovenească cu sărbătorile de iarnă și a acordat Diplome de Excelență membrilor activi ai Uniunii de Prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”. Aceștia au fost nominalizați astfel pentru participare activă în acțiuni destinate cultivării spiritului civic și a sentimentului patriotic în rândul comunității moldovenești din Republica Elenă și pentru contribuția deosebită adusă la promovarea valorilor culturale, a tradițiilor și folclorului Republicii Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam