Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2014 | 09:46
De Ziua Independenţei, diaspora a venit cu mai multe propuneri către preşedintele Parlamentului
De Ziua Independenţei, Parlamentul Republicii Moldova şi-a deschis larg uşile, la iniţiativa Speakerului Igor Corman. Peste 2000 de cetăţeni au vizitat ieri Parlamentul, printre care şi un şi un grup de moldoveni din diasporă, care au venit cu o serie de propuneri în atenţia preşedintelui Parlamentului menite să contribuie la dezvoltarea ţării în conformitate cu standardele văzute în ţările în care ei locuiesc.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, pe parcursul zilei de 27 august vizitatorii au avut acces liber în clădirea renovată a Parlamentului, unde au putut admira o galerie cu fotografii ale tuturor preşedinţilor Parlamentului din 1991 şi până în prezent, precum şi o expoziţie de documente de arhivă şi publicaţii ale Legislativului.

Publicul a discutat cu deputaţii prezenţi la eveniment, a făcut fotografii alături de parlamentari, atît în sala de şedinţe plenare, cât şi în sala de conferinţe. Vizitatorii au lăsat mesaje în Cartea de sugestii. De asemenea, fiecare dintre ei a primit steguleţe şi materiale informative despre activitatea Parlamentului.
Primii vizitatori au fost salutaţi de preşedintele Parlamentului Igor Corman şi Vicepreşedintele Legislativului Sergiu Sîrbu, care i-au felicitat cu ocazia Zilei Independenţei. Igor Corman a purtat un dialog interactiv cu cetăţenii, răspunzînd la o serie de întrebări ce vizează activitatea legislativă, reformele interne şi aşteptările societăţii de la autorităţi.

Preşedintele Parlamentului i-a îndemnat pe vizitatori să se implice în procesul decizional, să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi creşterea nivelului de trai în ţară. Speakerul a declarat că sînt depuse eforturi pentru creşterea încrederii cetăţenilor în instituţia parlamentară, inclusiv prin sporirea gradului de transparenţă a Legislativului. Igor Corman i-a anunţat pe vizitatori că în această toamnă vor fi deschise alte trei oficii teritoriale de informare a Parlamentului în oraşele Edineţ, Leova, Orhei. Potrivit Preşedintelui Parlamentului, Ziua uşilor deschise devine deja o tradiţie.

Pe 27 august a fost pentru a doua oară când Parlamentul şi-a deschis uşile pentru public. Prima ediţie a Zilelor uşilor deschise a avut loc pe data de 15 februarie 2014.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam