Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Septembrie 2014 | 10:17
Delegaţi din 25 de ţări participă la Congresul diasporei moldoveneşti
Luni, 1 septembrie, vor demara lucrările celui de-al VI-lea Congres al diasporei moldoveneşti. Reuniunea va întruni peste 120 de delegaţi membri ai asociaţiilor diasporei din 25 de ţări.
Organizat o dată la doi ani, congresul este o altă platformă importantă, prin care Guvernul îşi propune să intensifice cooperarea cu diaspora, să construiască o comunicare eficientă cu cetăţenii de peste hotare.

În cadrul ediţiei din acest an va fi abordat impactul migraţiei asupra proceselor economice, sociale, academice şi politice din ţară, dar şi a politicilor elaborate de Guvern pentru diasporă.

Deschiderea oficială va avea loc la ora 16.00 și vor participa premierul, Iurie Leancă, președintele Parlamentului, Igor Corman, precum și Alexandru Marcinschi, reprezentant al diasporei din țările Uniunii Europene, Dumitru Pogorea, din partea moldovenilor ce locuiesc în Comunitatea Statelor Independente și Ala Mândâcanu, reprezentanta diasporei din Canada.

În cadrul acestuia va avea loc procesul de consultare publică a primei Strategii a Guvernului Republicii Moldova, „Diaspora 2025”. De asemenea, Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, va prezenta raportul „Guvernul Republicii Moldova și Diaspora”.

Participanții la cel de-al VI-lea congres vor fi împărțiți în două categorii, cea a delegaților, constituită din reprezentanţi ai diasporei și categoria observatorilor va reuni reprezentanții diasporei care vor participa la lucrările congresului fără dreptul de vot.

Scopul reuniunii este valorificarea continuă a comunicării dintre diasporă și Guvern pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam